06 December 2010

serabut

haiya, harini da 6hb tp gaji x masuk lg. payslip pon x ada lg dlm intranet, nampaknye lmbt lg la br dpt huh. dalam kepala mcm2 da rancang nak beli ni... maklum la kenduri kawen abg da dekat, mana nak beli bju, contact lens, tempah kek kawen abg, sewa rumah, bil air n letrik...
abg kawen nak tak nak kena la sponsor pe yg ptt huhu... gaji ooo gaji cpt la masuk (⋋▂⋌)

29 November 2010

boSan

emmm, pagi2 ari isnin ni mmg sgt2 mls nak wat keje, yela mood cuti masih ada. bosan pon ye gak, dok sorg2 dlm bilik ni. nak g jln tempat staf lain nampak sgt cam aku ni x ada keje... dlu masa mula2 keje mmg aku slalu merayap ke tempat staf lain, tp aktiviti tu terpaksa aku kurangkan. takut gak ada yg ckp2 blakang kata aku ni x ada keje ke pe asyik merayap je. tp siyes bosan sgt dok dlm bilik ni sorg2 hishhhh...


aku x tau lama mana aku akan keje kt sni, lagipun aku taraf sambilan je.. bile2 masa majikan leh terminate khidmat aku... ramai gak staf kata mula2 sambilan la, nanti akan diserap tetap, ntah la... ati aku pon bukan 100% nak keje kt tempat ni. biar masa je la menentukannye...

26 November 2010

viDeo pilihan, best!!!

video


video

p/s: sila pastikan anda tidak menonton vid ni sewaktu makan, kang t'sedak plak hahaha. aku gelak guling2 tgok vid ni ;D

bebear ^_______^

yeay, aku dpt bear dr someone. finally!!! tercapai gak impian aku hehehe. nak tulis tu ye ;P



da ada 3 ekor bear gomok ^_^

Along Kawen

rasa cam x caya je abg sulung aku akan menamatkan zaman bujangnye bln depan, yela dalam family aku belom penah lagi wat kenduri² kawen ni. selalunye sedara² je... apapun aku doakan semoga majlis tersebut berjalan lancar & x ada pape masalah. takut gak tau, sbb da mcm² kes aku dgr n aku alami sendiri mcm kes x cukup mknan la, hujan lebat la... moga2 dijauhkan amin... so kat kesempatan ni aku nak jemput la kwn² n kpd sesape yg kenal aku ke majlis kenduri abg aku pada 25 disember 2010. kalu nak tau alamat just pm aku ye...

Oustation

sebenarnya cite ni da lama, tp arini je rasa cam rajin nak update blog hehe... time bulan pose yg lepas aku kena g outstation ke penang. lama gak la, dari ari ahad sampai ari jumaat. misinya kena jaga exam student DPLI kerjasama UPSI-MARA, yela since aku ni keje bwh department DPLI. drpd amik soalan exam sampaikan kutip n simpan skrip jawapan pelajar, tu la tugas aku kt situ. nama tempat exam b'langsung tu Institut Latihan Kecemerlangan MARA (ILKM) Jawi.

sebenarnye bukan nak cite pasal keje sgt pon tp nak tunjuk tempat b'malam kt sana. mmg puas ati sgt2, cantik n selesa. cume kurengnya x ada tv je, tp tu x jd masalah coz ada tenet kt situ. kt bawah ni antara pic dlm umah tu:







untungnye kalu ari2 leh g outstation n dpt penginapan mcm ni, rasa mcm xmo balik je hehehe... xpe, ada rezeki tahun depan dpt pegi lg untuk exam sem 2 yahoooo...

22 September 2010

Selamat Hari Raya

wah, da berabuk blog ni x di update huhu... nak wat camne, kemalasan tahap gaban huhu... nak kate bz x ada la sgt... mahap ye sume huhu... kali ni nak merepek bab apa plak ye, pk jap huhu... cite bab raya la ye sbb still dalam mood raya lg ni.

raya kali ni boleh dikatakan best gak la, mana x nye.. asyik merayap je kejenye huhu.. 1st day raya, perkara wajib yang mesti dilakukan harus la g solat hari raya (tu pon kalu x uzur la uhukkk)... seawal kol 830 me n family da gerak ke masjid kuala kubu (ek, awal ke hehehe)... tp mmg ramai la hamba Allah kt masjid tu, sempat gak la nyelit2 nak duduk sementara tunggu solat start... kol 9 solat pon bermula... kutbah raya hari tu pasal..... erkkkk, da lupa huhu... lepas solat kami pon gerak balik, ayah da bgtau siap2 pas solat jumaat nak balik kg kt slim village... so aktiviti pas solat raya adalah melantak hingga bolattt sementara tunggu nak balik kg hahaha... menu pagi raya tu ada rendang ayam, sate ayam, nasi impit, kuah kacang dan lemang... mmg b'tan2 la kolestrol n lemak dalam mknan mcm tu hehehe... after ayah n adik bradik laki (x kan ppuan g solat jumaat plak kot) balik dari solat jumaat, kitorg sume pon gerak balik ke kg, tp tgh dalam perjalanan singgah di tg malim dlu coz nak amik studio photo, mmg da jd aktiviti tahunan kalu raya mesti amik studio photo 1 family... lepas da siap gerak la balik ke kg, actually my grandparents kedua-dua belah dah x ada so balik kg ni pon just melawat adik bradik ayah...tp malangnye tahun ni pakcik2 i x bg dah duit raya coz alasan dorg aku da keje huuuuu... kol 11 malam br gerak balik...

1 happy family

raya ke-2 plak bjalan2 ke rumah kwn2 sekolah... rombongan kali ni x ramai, hanya disertai aku, wani, joe n amar... dapat la beraya dalam 4 rumah ari tu... rumah yg ke-5 g x ada org so kitorg balik perut kosong je la hahahha... sebenarnye x perut kosong pon, tgh otw lalu batang kali bdk2 ni bising2 suh singgah kfc, tp x nak beli sendiri tp suh aku blanje. maklumla da keje, so aku ngan murah ati pon setuju la muahahha... aku just mkn burger je sbijik... yg 3 org lagi bantai snack plate n cheesy wedges, pelik2 cmne perut dorg leh sumbat lg mknan pas da beraya 4 buah rumah huhu... after da mkn joe merangkap driver pon hantar kitorg balik.



aku punye just burger n air je ;P

raya ke-3 aktiviti merayap diteruskan lg huhu... kwn2 sek dri gedangsa da bgtau nak dtg umah, so aku pon seawal pagi da g pasar beli bahan2 utk masak... menu utk ari tu adalah soto coz aku suka mkn soto hehehe... ingatkan sebuah keta je dtg, rupanye 2 buah. seb bek mknan cukup, kalu x mmg aku bg dorg mkn kuah sup je la, tu pon aku tmbh air paip hehehe... time kwn2 nak balik dorg ajak aku join g beraya, mula2 aku ckp mls tp bila da dipujuk berkali2 akhirnye aku join gak la... sempat beraya 4 bijik rumah...

raya ke-4 plak da berjanji ngan si azmir nak beraya umah kwn2 di KL. janji nak gerak kol 930am so after solat subuh aku pon tdo balik, set alarm kol 9... tetiba ngah sedap2 aku tdo ada org call.

aku: uhuk2 (betulkan suara dlu takut dia tau aku br bgun ;P)
azmir: salam
aku: wsalam, ko ktne ni?

azmir: kt bwk umah ko la
aku: (sambil tgok jam) azmirrrrrr, sori2, aku br bgun tdo. x sedar la..
azmir: xpe2, ko siap la dlu

aku: sori ye, bg aku 15 min k

azmir: ok


lawak sgt, azmir yg kejutkan aku... apa punya anak dara la ni hehehe... seb bek baju sume da siap mlm smlm. dlm kol 10 gak la br brangkat. umah 1st yg dituju adalah umah sapit, seperti tahun sebelumnye gak la jadual nye. pas da setel umah sapit, kitorg n sapit gerak umah diana lak, malangnye thn ni diana x leh nak join coz ada keje yg perlu dia setelkan... then gerak g umah kak maria n umah nad yg br 1st time beraya ngan hubby... bila plak turn aku nak beraya ngan hubby huahaha, gatal2 ;P lps da setel umah nad kitorg berangkat ke kuala kubu coz sapit nak beraya umah aku n azmir. so aktiviti beraya ari tu tamat kol 10.


raya ke-4 plak merayau ke shopping complex bwk adik2 tgok movie... tpaksa tgok cite cats n dogs coz adik bongsu beriya nak tgok cite tu..

raya ke-5 hingga 6 just melepak di rumah.

raya ke-7 hingga 10 aku, my parents, 2 org adik berangkat ke jerantut pahang, g umah abg al-maklum la dia dok sorg2 kt sana. padahal dia balik je raya, cume raya ke-2 dia da kena balik jerantut la coz da start keje... aktiviti kt umah dia makan, tdo, tgok tv, karoke... yela, nak g jalan2 umah dalam ladang kelapa sawit, sabou je la huhuhu... nak g pekan tdekat pon da mkn masa stgah jam alahaiiii...

raya ke-11 da masuk keje, mmg malas tahap gaban ah... tp nak wat cmne, nak cari sesuap nasi hehehe... so hasil daripada raya ni adalah berat aku naik 4kg hukhuk... conclusion nye, hari raya adalah masa utk menaikkan berat badan huhu... wassalam

13 August 2010

Ramadan Al-mubarak



rasanye x tlambat lagi tok aku ucapkan selamat menyambut ramadan al-mubarak pada sume kwn2, arini da masuk 3 ramadan. pejam celik pejam celik tgok2 da nak raya... byk nak kena pk ni, baju raya, kueh raya, cuti raya, adoyai huhu... minggu lepas sminggu aku di bangi outstation... lepas keje sempat g jln2 kt area bangi, t'rempat baju kurung sepasang... ingatkan da setel la bab baju raya tp bila balik umah parents rupanye raya tahun ni ada tema la, wane ijau huhu... sbb sekali ngan tema abg kawen ujung tahun ni aiyaaa... terpaksa la beli sepasang la bju kurung huhu...

cadangnye esok nak kuar ngan ex-course mate g shopping, mak da pesan siap2 suh beli kain langsir dia yg x cukup kt nagoya huhu... so misi esok adalah beli kain langsir mak n beli bju kurung wane ijau hehehe... pas shopping nak bbuka pose ngan kwn2, waduh rindu bangat kt dorg huhu... x sangka ada rezeki jumpe dorg dlm bulan pose ni... ok la, da x ada idea nak merepek da huhu... selamat bpuasa ye semua ^_^

13 July 2010

mutu perkhidmatan

hah, kali ni aku nak cite pasal mutu perkhidmatan... ada la sbbnye nape aku nak cite pasal ni...

alkisahnye bmula mcm ni, me n my ofismate, liza nak apply la sticker kenderaan kt tempat keje kitorg. after da complete isi form so kitorg g la kat jabatan berkenaan (x boleh mention kt cni, bahaya hahaha ;D)

sampai2 je kt kaunter jabatan berkenaan, kitorg ckp la nak anta form apply sticker kenderaan... time tu ada 2 org kt kaunter tu, sorg staf ni yang agak b'umur entertain la kitorg... tp yg staf sorg lg tu pon sibuk2 nak join gak, xpela kan. lg cepat kalu wat keje 2 org. tp yg x bestnye staf yg agak muda ni agak kerek bg aku.. ngan x senyum n jwb p'tanyaan mcm nak x nak bckp je.. apa kes, ko keje jage kaunter, kena la mesra pelanggan cket.. ada aku kesah ko ada problem gaduh ngan isteri or kucing umah ko nak t'beranak... aku pon ada experience jage kaunter b4 ni, tp rasa2 aku x penah la tunjuk muka masam or layan customer halai balai je even time aku ada prob umah tangga (ahakss, bila masa plak aku kawen wakakaka ;P paham2 la maksud aku kan). customer yg dtg tu x tau ko ada problem or anyting yg wat ko moody... so lyn je la dorg elok2... x susah mana pon nak senyum, at least kalu ko senyum tu ilang la sekejap ko pikir pasal prob tu...


kalu kt mesia mmg sgt setuju ngan pic ni



berbalik pada cite, pnjg sgt aku mbebel kt atas td hehehe... nak dijadikan cite bleh plak staf tu nak bg aku sticker tok student nye.. aloo tambi, bce la form tu elok2... memang da terang2 aku bulatkan kt staf... patut la ko layan aku halai balai, rupanya ko ingat aku student... pada aku, x kesah la org tu student or staf, da tugas ko melayan customer... so lyn la elok2... pa da hal dow!!! tp aku malas la nak pnjg cite, sticker pon da dpt even kena byr RM4 untuk kertas yg x la bmutu tinggi sgt hahahha.. pas da settle tu terus aku n liza blah dr ctu sambil mengumpat-ngumpat bro kerek tu (sesi menambah dosa yg mmg sedia da byk huhu)... ok abes cite bro kerek ni... aku nak cite pasal mutu perkhidmatan gak tp contradict ngan yg atas ni.


customer is always right hahaha ;D


ni la sticker yg aku ckp tu =_=''

bln lepas aku g kedai services moto coz signal sebelah kanan moto aku x fxn.. bahaya ooo kalu signal x ok coz aku penah kena langgar sbb x bg signal.. hahahah, tp mmg salah aku la nak masuk simpang x bg signal.. padan muka aku ngeeee ;D. sampai2 je kt kedai tu tokey kedai tu tnye apa masalah moto aku tu. aku ckp la signal x ok. pastu dia pon ckp la lambat nak siap kalu pasal signal.. aku ckp kalu lambat aku dtg lain kali la coz time tu aku pas balik keje, so penat la gak.. tp tokey tu terus je tolak moto aku masuk dlm kedai, dia terus repair moto aku... aku pon cari port nak duduk la. dia bukak kerangka depan moto...pastu pe menda lg tah dia wat. x sampai 15 min dia pasang balik kerangka depan tu.. pastu dia test pasang signal. hah, da liplap2 hehehe... so aku pon ingat da siap la, alih2 tokey tu g wat menda lain, isi minyak kt rantai moto aku, isi angin tayar, ketatkan rantai n brek.. dlm kepala aku tpikir berapa plak la dia nak cas aku. after da siap sume tokey tu pon tolak moto aku keluar kedai... so aku pon kuarkan la purse nak byr.. aku ckp kt tokey tu "berapa uncle?" tokey tu jwb " x payah byr la". agak tkejut aku dicitu, aku tnye lg "betul ke ni?" dia jwb " betul, x payah bayar". pas aku say thanks kt dia aku pon blah... dlm ati aku ckp " waaa, manyak baik itu tokey, lain kali wa pigi kedai tu lg lorrr ;D"

so kesimpulannya, layan la customer anda sebaik mungkin coz customer ni la nanti yg akan promote anda kt kwn2 dia or jatuhkan anda dgn sebarkan bad rumors ttg syarikat anda... sorg wat hal 1 company terima akibat ooo... jatuh bdosa coz lingkupkan periuk nasi org lain, periuk nasi ko lantak ko la kan huhu... alamak, sesi tazkirah la plak ngeee ;P

p/s: bak kata nabil lu pk la sendiri baik buruk perbuatan korg... renung2 kan dan selamat b'amal ngeeeeee ;D (saja wat font merah hahahha)


jalan-jalan cari makan

hi sume, pe kabar? harap sume shat wal'afiat... skrg ni ngah melopong kt ofis x ada keje nak wat.. tibe2 teringat nak update blog huhu... kali ni aku nak cite pasal kuar mkn ngan office mates hari ahad yg lepas... citenye bermula gini ..... bg suspen cket hahaha ;D

sebenarnye ni hajat bos lama kt tmpt keje aku nak ajak sume bekas staf dia kuar mkn.. so planning punye planning finally ari ahad lepas dapat la jugak kitorg kuar mkn even ada 4 org staf yg x dpt join coz ada reason masing2... so kitorg plan bkumpul kt Institut Pengajian Siswazah a.k.a ofis kitorg pukul 11am n gerak sama2 ke tempat mkn tu... dlm pukul 11 lebih kitorg pon btolak dengan 4 buah keta, sesi car pool pon bmula hehehe.. (nak jimat minyak n kurangkan air pollution kononnye ;P)

perjalanan ke tempat mkn tu amik masa kira-kira sejam gak, dengan jalan yg x berapa nak elok... rasa sepanjang pejalanan tu mcm naik kuda je huhu... da nak dekat setgh jln aku cite tp x bgtau pon tempat mkn tu katne, apa punya sengal la penulis blog ni ;P (arap bsabar ye dgn blogger ni, agak baru di sini ;P) nama tempat tu SELERA RIMBA, dekat2 ngan sungai besar dah... sape2 yg penah g sungai besar ikut jln felda gedangsa tau la cmne keadaan jln ke sg besar tu... adventurous wa ckp lu hahaha...

dlm pukul 12 lebih kitorg sampai terus cari tempat duduk, meja kitorg la paling panjang skali hehehe... time kitorg sampai tu ada sekumpul mat2 n minah2 motor besar lepak kt ctu... stylo abes la dorg, jaket pon ala2 baju power rangers yg tight n ada ketak2 tu hahaha... dlm 15 minit menunggu akhirnye sampai la mknan kitorg, agak lama disitu coz kitorg mmg da order mknan siap2 b4 tu... tp xpela, da org blanje kan hehehe... satu persatu lauk sampai, dlm ati aku tdetik 'abesla, sume lauk aku x leh telan ni huhu' mana x nye, mula2 sampai lauk ikan sepat goreng garing, pastu rendang kijang n ulam-ulaman rebus (jantung pisang, peria katak, n lain2 yg aku x pasti namanye). time dpt 3 lauk tu bos da start mkn, so aku ingat tu je la lauk... aku pon ngan berat ati amik la rendang kijang... 1st time rasa, boleh tahan la n mulut aku leh terima... tibe2 je........ (kasi suspen cket) dtg lagi lauk lain.. udang galah masak sambal, nyum3... aku pon dlm ati ucap Alhamdulillah. yela at last ada gak lauk yg aku dgn senang ati nak telan... pastu dtg plak lauk ayam kmpung goreng berempah & ikan baung masak tempoyak... pastu mmg aku sental abes-abesan sampai keluar air idung sbb t'over bantai sambal belacan dia yg amat pedas huhu...

ni antara pic mknan yg abes kitorg sental :


ulam-ulaman, ikan sepat goreng & rendang kijang


rendang kijang & ikan sepat goreng


udang galah masak sambal


ayam kampung goreng berempah


ikan baung masak tempoyak

pas da abes sental sume makanan tu, sesi bergambar plak bermula... so kt bawah ni pic2 kt restoren selera rimba tu, layan...

abg man & along


mr. azlan ngah kira duit nak tapau mknan ;D


kak ana & kak haiza ngan bgosip opssss ;P


sabar menunggu mkanan


me, liza n puan anis


Dr Raja & Prof Omar a.k.a bos lama


sesi santap-menyantap bermula ;D


tuan kedai yg berdiri tu


alert aja Dr Raja ngan camera


cakau nurul jgn x cakau hehehe...


time ni sume senyap ;P


penuh giler meja makan


bersiar-siar pas mkn


licin kena bedal


paparrazi mana tah snap pic ni

dalam pukul 2 lepas sesi bgambar, kitorg pon balik... ati manyak senang, perut sulah kenyang ooo hehehe... apa-apa pon, thanks Prof coz sudi belanja even sy ni bdk baru kt IPS ni... ni yang bsemangat nak keja ngan lebih rajin (rajin ke skrg ni, dok update blog time keje opssss kantoi sudey ngeeeee ;D) okla, sekian dlu wat waktu ni.. tibe2 insaf nak wat keje even sebenarnya x ada keje skrg ni hehehehe... daaa...

p/s: sape2 yg sukakan kelainan leh layan la restoren selera rimba ni coz dorg ada mknan pelik2 cm dgg landak, rusa, kijang n lain2 lg...

22 June 2010

INTRODUCTION ;P

Salam, ni la jadinya kalu x ada keje kat ofis. da mati kutu x tau pe nak wat. last2 terus wat blog hahaha... tp actually x tau nak tulis pe... emmm, rasanya let me intro myself la dlu kan. nama NOR AZWA, kwn2 panggilan azwa, wa, wawa n sewaktu dgnnye... family plak panggil ANGAH coz aku anak yg ke-2 pas abg aku. sekarang ni menetap kt tg malim, actually br 2 minggu sewa umah kt cni coz dekat cket ngan tempat keje. tp tiap2 minggu wajib balik rumah coz x biasa b'jauhan ngan family (eleh, padahal time study dlu ok je hahaha ;D). skrg ni da keje pas dekat2 setahun menganggur huhu... paham2 la fresh graduate, ngan x ada experience susah nak dpt keje. dlu aku study kt USM Penang selama 3 tahun. rindunye kt USM n kwn2 sume huuuuu... dlu kt USM amik kos environmental biology tp ntah mcm mana skrg ni keje kt ofis huhu... tu la namanye rezeki, terima je la. tp arap2 suatu ari nanti dapat la aku keje yg bkaitan ngan bidang aku Insyaallah... emmm, apa lg eh nak tambah. nanti2 la plak ye. wat masa skrg ni je yg dpt ku tulis hehehe... bdk br blaja la katakan, ngeh2.. adios ƪ(˘⌣˘)┐