wowowowo, 1st of all nak bgtau aku mmg suke msk... nak2 kalu msk cake n cookies... cume ilmu je x cukup lg nak decorate cake cantik2 mcm kt kedai huuu... so last week my sis n i g kelas masak belah malam... yg tukang ajar pon staf tmpt keje cume x penah kenal sbb upsi kan besar.. malam tu pon just blaja 1 resepi je which is cotton cheese cake... aku interested nak join kelas ni sbb x penah lg tgok org masak cheese cake n i like cheese cake damn much hehe... selalu beli kt secret recipe je kalu ngidam ayayaya...
so bwh ni la antara aksi2 masak kitorg yg dihadiri oleh 5 org penuntut n 1 lecturer haha haihhh..
so bwh ni la antara aksi2 masak kitorg yg dihadiri oleh 5 org penuntut n 1 lecturer haha haihhh..
3 comments:
wawa, nk resipi! teringin nk buat gk
Bahan-bahan:
1. 500g cream cheese
2. 35g tepung jagung
3. 70g tepung gandum
4. 150g gula icing
5. 6 biji telur
6. 250g susu segar
7. 125g buttercup
8. Sedikit garam
Cara-cara:
Bahagian A (double boil)
1. Masukkan buttercup, cream cheese & susu segar ke dalam periuk
2. Masukkan periuk tadi ke dalam satu periuk lain yg mengandungi air panas mendidih
3. Panaskan di atas dapur bahan-bahan tersebut sehingga cair dan tidak berketul
Bahagian B
1. Ambil putih telur dan putarkan hingga kembang
2. Masukkan gula icing sedikit demi sedikit
3. Putar hingga adunan menjadi gebu
4. Masukkan sedikit garam dan putar hingga sebati
Bahagian C
1. Ayak tepung jagung dan tepung gandum
2. Ambil kuning telur dan putarkan bersama campuran tepung tadi
3. Setelah sebati, masukkan adunan bahagian B tadi
4. Kemudian masukkan adunan bahagian A
5. Putar hingga sebati
6. Masukkan ke dalam loyang yang telah dialas dengan kertas
7. Masukkan loyang adunan ke dalam satu lagi loyang yang berisi air panas mendidih
8. Masukkan ke dalam oven dan masak pada suhu 150’C selama 30-40 minit.
da buat nanti post kt blog ye hehe...
Post a Comment